Πισίνα

Κανόνες χαμάμ

Κανόνες χαμάμ
Περιεχόμενο
 1. Τι να πάρετε μαζί σας;
 2. Πόσο συχνά μπορείτε να επισκέπτεστε;
 3. Πώς να το χρησιμοποιήσετε σωστά;
 4. Συστάσεις για τη διαδικασία

Το χαμάμ είναι ένα από τα είδη λουτρών που είναι γνωστά σε όλο τον κόσμο. Μπορείτε να κάνετε ένα ατμόλουτρο σε ένα χαμάμ όχι μόνο στο ανατολικό θέρετρο. Είχε θαυμαστές στην Ευρώπη και τη Ρωσία, όπου άρχισαν να συναντιούνται και παρόμοια ζευγάρια. Εκτός από τη λήψη διαδικασιών υγιεινής, στην Τουρκία, η επίσκεψη στο χαμάμ συνοδεύεται συχνά από συναντήσεις με φίλους ή συγγενείς. Σχεδόν όλη η ημέρα περνάει στην εταιρεία, σύμφωνα με ορισμένους κανόνες και παραδόσεις.

Το χαμάμ διαφέρει από το ρωσικό σε δείκτες πολύ υψηλής υγρασίας και χαμηλότερης θερμοκρασίας., που την κάνει απαλή, άνετη, απαλή σε σύγκριση με άλλους τύπους σάουνας. Στο οικιακό ατμόλουτρο, η θερμοκρασία του ξηρού αέρα μπορεί να φτάσει τους 70 ή 80 μοίρες, στο τουρκικό - μια τάξη μεγέθους χαμηλότερη. Δεν απαγορεύεται να προσέρχονται στο χαμάμ άτομα που πάσχουν από καρδιαγγειακά, απλώς η παρουσία τους στην αίθουσα με σχετικά υψηλές θερμοκρασίες περιορίζεται σε μισή ώρα. Αυτή η κατηγορία ανθρώπων δεν μπορεί να επισκεφτεί ένα ρωσικό λουτρό.

Τι να πάρετε μαζί σας;

Για να επισκεφθείτε το χαμάμ, δεν απαιτούνται ειδικά πρόσθετα αντικείμενα (όπως σκούπες, καπέλα), τα οποία είναι χαρακτηριστικά του ρωσικού ατμόλουτρου. Ό,τι χρειάζεται δίνεται στο ίδιο το χαμάμ. Ωστόσο, αφού μελετήσετε τους κανόνες της επίσκεψης, μπορείτε να καταλάβετε ότι το πλήρες γυμνό ενώ βρίσκεστε στο χαμάμ δεν ενθαρρύνεται, επομένως μπορεί να χρειαστείτε μαγιό ή σαρόνγκ για κάλυψη.

Στο λουτρό δίνονται στους επισκέπτες ειδικές ξύλινες παντόφλες (κέικ), αλλά όσοι έχουν μη τυποποιημένο μέγεθος ή όσοι προτιμούν να χρησιμοποιούν μόνο προσωπικά αντικείμενα μπορούν να φέρουν τα παπούτσια μπάνιου τους. Το ίδιο ισχύει και για τις πετσέτες: ο συνοδός σίγουρα θα δώσει ένα για το σώμα και το δεύτερο (μεγάλο) για να καλύψει τον πάγκο στον οποίο πρέπει να ξαπλώσεις... Όσοι επιθυμούν να έχουν μια εξατομικευμένη πετσέτα μπορούν να την πάρουν μαζί τους. Εάν χρειάζεστε ένα προσωπικό αφρόλουτρο, θα πρέπει να το πάρετε και από το σπίτι.

Όπως ήδη αναφέρθηκε, σε ένα χαμάμ, περνούν συχνά όλη την ημέρα σε μια παρέα με φίλους. Για να μην μείνουν πεινασμένοι, οι επισκέπτες φέρνουν μαζί τους ελαφριά σνακ που μπορούν να καταναλωθούν σε ειδικό δωμάτιο. Οι εργαζόμενοι στη σάουνα προσφέρουν τσάι ή άλλα ποτά στους επισκέπτες.

Πόσο συχνά μπορείτε να επισκέπτεστε;

Η συχνότητα επίσκεψης σε ένα χαμάμ και ο χρόνος που πρέπει να περάσετε εκεί θα εξαρτηθούν από την υγεία, τις παραδόσεις, τον ελεύθερο χρόνο και τις προσωπικές προτιμήσεις. Αν πάρουμε τον μέσο όρο, τότε μια φορά την εβδομάδα θα είναι αρκετή. Οι μουσουλμάνοι πιστεύουν ότι το χαμάμ καθαρίζει την ψυχή και το σώμα, έτσι ο σύζυγος αφήνει τη γυναίκα του να πηγαίνει στο λουτρό μία φορά την εβδομάδα χωρίς περιττούς όρους.

Οι αρχάριοι και τα άτομα με κακή υγεία μπορούν να μείνουν στο Χαραρέτε (το πιο ζεστό δωμάτιο στο μπάνιο) από 30 λεπτά έως μία ώρα, με τις επόμενες επισκέψεις, ο χρόνος μπορεί να αυξηθεί. Δεν υπάρχουν χρονικά όρια σε άλλα δωμάτια.

Εάν ακολουθείτε τις παλιές τουρκικές παραδόσεις, τότε οι άνδρες μπορούν να επισκεφτούν το χαμάμ από την αυγή μέχρι το μεσημέρι και οι γυναίκες από το μεσημέρι μέχρι τη δύση του ηλίου. Σήμερα, όταν οι άνδρες και οι γυναίκες μπορούν να έχουν διαφορετικές εγκαταστάσεις, δεν είναι απαραίτητο να καταφύγουμε σε αυτή την παράδοση. Η συχνότητα των επισκέψεων στο τούρκικο λουτρό επηρεάζεται επίσης από διαδικασίες μασάζ, οι οποίες συνιστώνται να πραγματοποιούνται μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα.

Πώς να το χρησιμοποιήσετε σωστά;

Για τους κατοίκους της Ανατολής, το μπάνιο συνδέεται με την πλύση, την αγνότητα του σώματος και τις σκέψεις. HΓια να παραμείνει ευχάριστη η εμπειρία της επίσκεψης στο χαμάμ, θα πρέπει να μάθουμε ορισμένους κανόνες συμπεριφοράς.

 • Μην βιάζεστε, μην ταράζεστε, χαλαρώστε, αδράξτε την ευκαιρία να σκεφτείτε το σοφό και το αιώνιο.
 • Μην είστε εντελώς γυμνοί, καλύψτε το σώμα σας με μια πετσέτα ή σαρόνγκ.
 • Μιάμιση ή μιάμιση ώρα πριν επισκεφτείτε το μπάνιο, δεν πρέπει να φάτε, για να μην εμφανίσετε κρίσεις ναυτίας.
 • Πρέπει να έρθετε στο χαμάμ νηφάλιοι και να μην πίνετε αλκοόλ καθ' όλη τη διάρκεια της επίσκεψης.
 • Πριν καθίσετε ή ξαπλώσετε στον πέτρινο πάγκο, πρέπει να απλώσετε μια πετσέτα. Αυτό δεν γίνεται μόνο για λόγους υγιεινής, αλλά και για την προστασία του οργανισμού από την παρατεταμένη έκθεση σε μια καυτή πέτρα.
 • Κατά τη διάρκεια των διαδικασιών μασάζ, συνιστάται να κρατάτε τα πόδια σας ανυψωμένα πάνω από την επιφάνεια.
 • Μετά το τέλος του μασάζ και την πλήρη χαλάρωση, μην σηκωθείτε ξαφνικά από τον πάγκο, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ζάλη.

Για να χρησιμοποιήσετε σωστά το τούρκικο λουτρό, πρέπει επίσης να γνωρίζετε τη δομή του, από ποια δωμάτια αποτελείται. Τότε γίνεται σαφές τι μπορεί να γίνει σε καθένα από αυτά. Το χαμάμ χωρίζεται σε τρεις μεγάλες αίθουσες.

 • Jamekan. Το πρώτο δωμάτιο όπου μπαίνει ο επισκέπτης. Υπάρχουν ταμεία για πληρωμή υπηρεσιών σε αυτό. Μπορείτε να αφήσετε τα εξωτερικά σας ρούχα εδώ. Σύμφωνα με την τουρκική παράδοση, αυτό το δωμάτιο είναι διακοσμημένο με ένα μικρό σιντριβάνι.
 • Sogukluk. Αυτό το δωμάτιο προετοιμασίας δεν είναι πολύ ζεστό, δεν υπερβαίνει τη θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος. Εδώ υπάρχουν ντους και τουαλέτες.
 • Χαράρεθ. Η τρίτη αίθουσα σχετίζεται άμεσα με το λουτρό. Η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι 50-60 βαθμούς και η υγρασία διατηρείται στο 100%. Περιέχει πέτρινους πάγκους, συχνά από μάρμαρο ή όνυχα, στους οποίους μπορείτε να καθίσετε ή να ξαπλώσετε. Εάν το δωμάτιο είναι προικισμένο με μεγάλο χώρο, εγκαθίσταται ένα chebek-tash στο κέντρο. Οι Τούρκοι το αποκαλούν "κοιλιακή πέτρα", είναι ένα πέτρινο τραπέζι για θεραπείες μασάζ ευεξίας. Υπάρχει επίσης ένα kurna στην αίθουσα - ένας ειδικός νεροχύτης που δέχεται ζεστό και κρύο νερό. Οι επισκέπτες το μαζεύουν με χάλκινες κουτάλες και το περιχύνουν όσο χρειάζεται.

Με πισίνα

Υπάρχουν δύο τύποι πισίνας στο χαμάμ:

 • Η συσκευή ορισμένων μεγάλων χαραρέτ περιλαμβάνει μια ρηχή αλλά ευρύχωρη πισίνα: κανείς δεν κάνει μπάνιο σε αυτήν, χρησιμεύει μόνο για τη διατήρηση της υγρασίας στο δωμάτιο.
 • η δεύτερη πισίνα είναι λειτουργική, βυθίζονται σε αυτήν μετά από ένα μασάζ για να κλείσουν οι πόροι στον ατμό και να τονώσουν μετά από χαλαρωτικές διαδικασίες.

Με μασάζ

Μπορείτε απλώς να έρθετε στο χαμάμ για να πλυθείτε, να επισκεφθείτε το Jamekan και το Sogukluk - θα είναι φθηνότερο και πιο γρήγορο. Αλλά αν χρειάζεστε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα, για χάρη του οποίου πηγαίνουν στα χαμάμ, θα πρέπει να βασιστείτε σε μια διαδικασία με μασάζ.

Συστάσεις για τη διαδικασία

Εάν πρέπει να περάσετε από ένα πλήρες τελετουργικό επίσκεψης σε ένα ανατολίτικο λουτρό, πρέπει να θυμάστε ότι όλες οι ενέργειες και οι διαδικασίες έχουν αναπτυχθεί εδώ και αιώνες και δεν πρέπει να τις παραβιάζετε για να κερδίσετε οφέλη για την υγεία.

Ετσι, στο jamekan, ο επισκέπτης αφήνει τα ρούχα του στα αποδυτήρια, παίρνει μαζί του τα εκδοθέντα αξεσουάρ μπάνιου και πηγαίνει στο sugukluk... Σε αυτό το δωμάτιο, διατηρείται μια χαμηλή άνετη θερμοκρασία 30-35 βαθμών· εδώ θα πρέπει να αφιερώσετε τουλάχιστον 20 λεπτά για πλήρη εγκλιματισμό. Εδώ γίνεται επίσης ντους, το οποίο βοηθά στην απελευθέρωση των πόρων από τη σκόνη και τη βρωμιά, για να προετοιμαστεί το σώμα για περαιτέρω διαδικασίες.

Για όσους μόλις ήρθαν να πλυθούν, η επίσκεψη στο μπάνιο τελειώνει σε αυτό το δωμάτιο. Όσοι αποφάσισαν να μείνουν και να λάβουν ένα πλήρες πρόγραμμα υγείας και καθαρισμού θα πρέπει να πάνε στην επόμενη αίθουσα, την κύρια για τους επισκέπτες - το Χαράρε.

Καθισμένοι σε έναν πέτρινο πάγκο σε ένα δωμάτιο με θερμοκρασία 50 βαθμών και υψηλή υγρασία, μπορείτε να ατμίσετε καλά ολόκληρο το μυϊκό σύστημα. Ο μασάζ-συνοδός παρακολουθεί τον επισκέπτη, και όταν είναι πλήρως προετοιμασμένος προχωρά στις παρακάτω διαδικασίες.

 1. Ολόκληρο το σώμα απολεπίζεται χρησιμοποιώντας ένα γάντι kese από χοντρό τρίχωμα κατσίκας ή ίνα καρύδας. Καθαρίζει επιμελώς το δέρμα από τα νεκρά κερατινοποιημένα σωματίδια, ενώ απελευθερώνει τους πόρους. Η ίδια διαδικασία βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος.
 2. Το καθαρό δέρμα προετοιμάζεται για μασάζ με σαπουνέλαια. Ο συνοδός σε μια βαμβακερή τσάντα χτυπάει με το χέρι ένα ασυνήθιστο μαύρο σαπούνι με έλαια ροδάκινου, ελιάς ή άργκαν. Σε ορισμένες σάουνες, χρησιμοποιείται μια γεννήτρια αφρού σαπουνιού, η οποία επιτρέπει τη μηχανοποίηση της χειρωνακτικής εργασίας. Αρκετά γρήγορα, ο επισκέπτης καλύπτεται με ένα καταπράσινο καπάκι από σαπουνόνερο. Με τη βοήθεια του μασάζ αφαιρούνται τα υπολείμματα κερατινοποιημένων σωματιδίων από την επιφάνεια του δέρματος.
 3. Στο επόμενο στάδιο προτείνεται η διαδικασία περιτύλιξης. Ο επισκέπτης επικαλύπτεται με μείγμα θεραπευτικού πηλού, θαλασσινού αλατιού, ελαιόλαδου και μελιού, τυλιγμένο σε πετσέτα. Ένα ντους γίνεται είκοσι λεπτά αργότερα.
 4. Μετά από μασάζ και περιποιήσεις ομορφιάς, μπορείτε να χαλαρώσετε στο λόμπι.
 5. Στο τελευταίο στάδιο προσφέρεται ένα ακόμη μασάζ με αρωματικά έλαια. Αυτή η διαδικασία συσφίγγει και αναζωογονεί το δέρμα, βελτιώνει τον μεταβολισμό των κυττάρων.
 6. Αφού χαλαρώσετε, κάντε ένα ζεστό ντους ή κάντε μια βουτιά στην πισίνα.
 7. Αφού περάσουν από όλες τις διαδικασίες υγιεινής και ευεξίας, οι επισκέπτες πηγαίνουν στην αίθουσα χαλάρωσης, όπου μπορείτε να συνομιλήσετε με φίλους, να απολαύσετε ένα σνακ, να πιείτε μερικά φλιτζάνια τσάι. Μετά το μπάνιο, το σώμα θα χρειαστεί να αποκαταστήσει την ισορροπία του νερού του.

Δεν χρειάζεται να ταξιδέψετε στην Τουρκία για να επισκεφθείτε το χαμάμ. Μπορείτε επίσης να αναζητήσετε ένα ανατολίτικο μπάνιο σε μεγάλους αθλητικούς συλλόγους. Έχει παρατηρηθεί ότι μετά από προπόνηση και έντονη σωματική άσκηση, η παραμονή σε χαμάμ ανακτά γρήγορα τη δύναμη. Η πέτρα σε συνδυασμό με ζεστό ατμό έχει χαλαρωτική επίδραση στο μυϊκό σύστημα.

    Το τούρκικο χαμάμ διαφέρει από τα υπόλοιπα λουτρά του κόσμου με μια ιδιαίτερη ανατολίτικη γεύση, μια επίμονη μυρωδιά θυμιάματος και ένα είδος μουσικής που ακούγεται σε όλη την επίσκεψη. Συχνά οι συνοδοί του μπάνιου χρησιμοποιούν αλμυρή ομίχλη. Το δημιουργούν με τη βοήθεια ειδικού εξοπλισμού, χάρη στον οποίο ανεβαίνει στον αέρα ένα θεραπευτικό, λεπτά διασκορπισμένο σύννεφο αλατούχου διαλύματος. Όλα αυτά, με υπνωτικό τρόπο, σε κάνουν να ερωτευτείς ένα ανατολίτικο μπάνιο.

    Μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα, το σώμα προτρέπει ότι είναι ώρα να το επισκεφθείτε ξανά.

    Για το τι είναι το χαμάμ, δείτε παρακάτω.

    χωρίς σχόλια

    Μόδα

    η ομορφιά

    σπίτι