Οικογενειακή σχέση μεταξύ συζύγου και συζύγου

Η ψυχολογία των οικογενειακών σχέσεων μεταξύ συζύγων

Η ψυχολογία των οικογενειακών σχέσεων μεταξύ συζύγων
Περιεχόμενο
 1. Σε τι στηρίζονται οι οικογενειακές σχέσεις;
 2. Τα είδη και τα χαρακτηριστικά τους
 3. Αιτίες κρίσεων
 4. Πώς να το διορθώσετε;
 5. Σφάλματα
 6. Συμβουλή ψυχολόγου

Οι οικογενειακές σχέσεις δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, που συχνά δεν μπορεί να καταλάβει κάθε ψυχολόγος. Εδώ πρέπει να αναλύσετε όχι μόνο εκείνες τις συνθήκες που έχουν προκύψει κάποια στιγμή στα προβλήματα που έχουν προκύψει μεταξύ συζύγων, αλλά και ολόκληρη την ιστορία της σχέσης τους. Και πρέπει να ξεκινήσετε, πιθανότατα, από την εποχή της αμοιβαίας αγάπης. Οι ρίζες φύονται συχνότερα από εκεί. Αρχίσαμε να δημιουργούμε τις σχέσεις μας λανθασμένα σε πρώιμο στάδιο της δημιουργίας της οικογένειας - και τώρα καρπώνονται τα οφέλη.

Σε τι στηρίζονται οι οικογενειακές σχέσεις;

Το θεμέλιο κάθε υγιούς ανθρώπινης σχέσης είναι η εμπιστοσύνη, η ειλικρίνεια και ο αμοιβαίος σεβασμός. Αυτές οι ιδιότητες ή η απουσία τους εκδηλώνονται ιδιαίτερα έντονα στην οικογένεια - χωρίς αυτές δεν θα διαρκέσει πολύ. Φυσικά τους νέους ενώνει η αγάπη. Εάν η αγάπη τους είναι αδιάφορη και άνευ όρων, τότε θα είναι ο κύριος παράγοντας που κρατά την οικογένεια ενωμένη και βοηθά να περάσουν από οποιεσδήποτε δοκιμασίες.

Τα είδη και τα χαρακτηριστικά τους

Η ψυχολογία των οικογενειακών σχέσεων προσδιορίζει τους ακόλουθους κύριους τύπους οικογενειακών σχέσεων:

 • Υιοθετώ - μπορούν επίσης να ονομαστούν συνεργασία, όταν οι σχέσεις χτίζονται επί ίσοις όροις. Το πιο ωραίο και σταθερό είδος σχέσης.
 • Ανταγωνισμός - έναν απολύτως υγιή τρόπο σχέσεων, όταν οι σύζυγοι ανταγωνίζονται για την επίτευξη κοινών στόχων, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει καλή θέληση μεταξύ τους. Διαφορετικά, μπορούν να εξελιχθούν σε αντιπαλότητα.
 • Ανταγωνισμός - εκδηλώνεται στην επιθυμία των συζύγων να κυριαρχούν ο ένας στον άλλο.Σε αυτό το είδος σχέσης, είναι δύσκολο για τους συντρόφους να καταλήξουν σε συναίνεση σχετικά με τα κοινά συμφέροντα, μάλλον ο καθένας νοιάζεται για τα δικά του. Αυτό υπονομεύει σε μεγάλο βαθμό την οικογενειακή συνοχή.
 • Ανταγωνισμός - Σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ εταίρων, που βγαίνει από ανταγωνιστικές σχέσεις. Μια τέτοια οικογένεια επιμένει μόνο για επιτακτικούς εξωτερικούς λόγους, εσωτερικά τίποτα δεν την ενώνει, οι σχέσεις οδεύουν προς τη διακοπή.

Εκτός από τους κλασικούς τύπους διαπροσωπικών σχέσεων, υπάρχουν και σχέσεις στην οικογένεια που βασίζονται στο παιχνίδι της ζήλιας, της σιωπής, της προσαρμογής. Σιωπή είναι όταν όλη η δυσαρέσκεια σιωπά επιμελώς μόνο για χάρη της διατήρησης μιας σχέσης. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι οικογένειες υπάρχουν με σύμβαση.

Οι σχέσεις διαμονής μπορεί να είναι διαφορετικές. Ένας σύζυγος μπορεί να αναζητήσει προστασία ή να παίξει το ρόλο του σωτήρα, του θύματος ή του εκτελεστή. Και επίσης πολύ συχνά σε αυτό το είδος σχέσης, ο σύζυγος αντιμετωπίζει τη γυναίκα του ως υπηρέτρια ή οικονόμο.

Στις συμβατικές σχέσεις κυριαρχεί πρώτα απ' όλα ο υλικός ή ηθικός υπολογισμός. Τέτοιοι γάμοι βασίζονται σε προφορική ή γραπτή συμφωνία.

Αιτίες κρίσεων

Οι οικογενειακές κρίσεις προκύπτουν συχνότερα για τους παρακάτω λόγους.

 • Αδικαιολόγητες προσδοκίες από τη μία ή και τις δύο πλευρές (συχνά υλικό επίπεδο, άλλοτε πνευματικό). Σε μια τέτοια οικογένεια, ο ένας από τους συζύγους έχει μια μονόπλευρη άποψη για την ευθύνη να συντηρεί την οικογένεια. Αυτός ή αυτή φανταζόταν ότι το μισό τους θα τους έκανε πιο πλούσιους οικονομικά: να παρέχει πράγματα, στέγαση, ταξίδια και ούτω καθεξής.
 • Οι αντικρουόμενες απόψεις για τη διαχείριση της οικονομίας. Για παράδειγμα, ένας άντρας περιμένει ότι, όπως και στη γονική του οικογένεια, η γυναίκα του θα τον σερβίρει στην κουζίνα και εκείνη, θεωρώντας τον ανεξάρτητο, τον αφήνει να φροντίζει τον εαυτό του.
 • Αντίθετες απόψεις για την ανατροφή των παιδιών. Για παράδειγμα, στην οικογένεια ενός κοριτσιού, συνηθίζεται οι γονείς να περπατούν μαζί με το παιδί και ο σύζυγος πιστεύει ότι αυτό είναι το μέλημα της μητέρας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σύγχυση σε ένα παντρεμένο ζευγάρι.
 • Ρουτίνα, έλλειψη οικογενειακών παραδόσεων. Συμβαίνει ότι στην οικογένεια ενός από τους συζύγους είναι συνηθισμένο να γιορτάζουμε ορισμένες διακοπές, να τις περνάμε με ιδιαίτερο τρόπο και για το δεύτερο μισό, αυτές οι παραδόσεις μπορεί να είναι απαράδεκτες. Για παράδειγμα: ένας σύζυγος συνηθίζει να γιορτάζει διακοπές σε ένα εστιατόριο με φίλους σε μια θορυβώδη παρέα και στη γυναίκα του αρέσει να γιορτάζει σε έναν ήσυχο οικογενειακό κύκλο. Οι αναμφισβήτητοι παράγοντες, με αποτέλεσμα να επιδεινώνονται οι σχέσεις, είναι η μονοτονία και τα καθημερινά προβλήματα.
 • Ο λόγος της κρίσης μπορεί επίσης να εξηγηθεί από το γεγονός ότι τα συναισθήματα των συζύγων έχουν ψυχρανθεί. Αυτό μπορεί κάλλιστα να συμβεί όταν οι σχέσεις χτίζονται με βάση εξωτερικούς παράγοντες: καλή εμφάνιση, υλική ασφάλεια. Αν η πνευματική υποστήριξη είναι αρχικά αδύναμη σε μια σχέση (δεν υπάρχουν κοινά ενδιαφέροντα, χόμπι, κοσμοθεωρίες), τότε όταν κρυώνουν τα πρώτα φωτεινά συναισθήματα, δημιουργείται ένα κενό στη σχέση.
 • Το ψυχολογικό κλίμα στην οικογένεια εξαρτάται επίσης από τα συναισθηματικά χαρακτηριστικά των συζύγων, τη διαφορά τους στην ιδιοσυγκρασία. Εάν ένας από τους συζύγους είναι μετρημένος και ισορροπημένος και ο άλλος αντιδρά βίαια σε οποιοδήποτε μικρό πράγμα, τότε ο πρώτος μπορεί γρήγορα να κουραστεί από τις συναισθηματικές αλλαγές του δεύτερου.
 • Μερικές φορές η κατάρρευση της σχέσης συμβαίνει μετά τη γέννηση ενός παιδιού στην οικογένεια. Οι ψυχρές σχέσεις μεταξύ των συζύγων προκύπτουν λόγω του γεγονότος ότι μια νεαρή μητέρα αφοσιώνεται πλήρως στη φροντίδα του μωρού και δίνει λιγότερη προσοχή στον σύζυγό της. Ή ο σύζυγος μεταθέτει εντελώς την ευθύνη για το παιδί στη γυναίκα του, έτσι απλά δεν έχει χρόνο ούτε για τον εαυτό της ούτε για τον σύζυγό της.

Η διάγνωση κρίσεων στις οικογενειακές σχέσεις στοχεύει στον εντοπισμό καταστροφικών στάσεων που σχετίζονται με τον τρόπο επικοινωνίας σε μια συγκεκριμένη οικογένεια και τη φροντίδα των συναισθημάτων του άλλου, με τις μεθόδους καθαριότητας και ανατροφής των παιδιών, με την εικόνα του οικογενειακού ελεύθερου χρόνου, καθώς και με την ευθύνη. για την υλική υποστήριξη της οικογένειας. Και ένα άλλο σημαντικό σημείο στην οικογενειακή διάγνωση είναι η ικανότητα των συντρόφων να αποδέχονται ο ένας τον άλλον.

Πώς να το διορθώσετε;

Οι παρακάτω ενέργειες μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της διαταραγμένης ατμόσφαιρας μεταξύ των μελών της οικογένειας.

 • Πρώτα, πρέπει να επανεξετάσετε τη στάση σας απέναντι στο γάμο: εάν είναι υλιστικός ή ο γάμος σας είναι βάσει συμβολαίου, τότε δεν πρέπει να περιμένετε βαθιά συναισθήματα και αφοσίωση από τον σύντροφό σας. Προσπαθήστε μαζί του να προσαρμόσετε τη συμφωνία σας προς το γενικό όφελος.
 • Διευκρινίστε: ποιος από εσάς είναι υπεύθυνος για το κύριο μέρος των οικιακών δουλειών, ποιος είναι υπεύθυνος για την υλική ασφάλεια. Προκειμένου οι σύζυγοι να κατανοήσουν καλύτερα ο ένας τον άλλον, θα πρέπει να αναθέσουν ρόλους, να αποφασίσουν ποιος είναι υπεύθυνος για ποιον τομέα των οικιακών, κοινωνικών και οικονομικών ευθυνών.
 • Αφήστε την αδελφή ψυχή σας να κάνει αυτό που αγαπάτε, χόμπι. Μην της στερήσετε την ευκαιρία να μείνει μόνη μερικές φορές - αυτή είναι μια φυσιολογική επιθυμία. Και επίσης επιτρέψτε στον εαυτό σας να μείνει μόνος μερικές φορές.
 • Μάθετε πώς να ακούτε τον σύντροφό σας, επιτρέποντάς του να μιλήσει για κάτι σημαντικό ή να εκφράσει μια βράση. Η ειλικρινής επικοινωνία θα βοηθήσει να λιώσει ο πάγος της παρεξήγησης μεταξύ σας.
 • Μερικές φορές το να μπείτε στη θέση του συζύγου ή της γυναίκας σας θα σας βοηθήσει να τον κατανοήσετε καλύτερα και να αποδεχτείτε τα συναισθήματά του.
 • Να προσέχετε τις ανάγκες σας. Μην καταπιέζετε τα υγιή σας ενδιαφέροντα για να ευχαριστήσετε τον σύζυγό σας. Η δυσαρέσκεια μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη ή ερεθισμό.
 • Προγραμματίστε κοινές διακοπές, ξεκινήστε οικογενειακές παραδόσεις. Αυτό θα βοηθήσει στη διατήρηση μιας αρμονικής σχέσης όχι μόνο μεταξύ συζύγου και συζύγου, αλλά και μεταξύ γονέων και παιδιών.

Πώς πρέπει να συμπεριφέρεται ένας σύζυγος στη γυναίκα του;

Ο σύζυγος πρέπει πάντα να θυμάται ότι αντιμετωπίζει μια γυναίκα. Και παρά το γεγονός ότι εργάζεται στο ίδιο επίπεδο με αυτόν ή ακόμη και εκτελεί κάποια αρσενικά καθήκοντα, στην ψυχή της παραμένει εύθραυστη και ευάλωτη και το αρσενικό καθήκον είναι να προστατεύει την ευθραυστότητά της. Μπορεί να είναι «πολύ βαθύ» και η ίδια να πάψει να νιώθει τη θηλυκότητά της, αλλά για χάρη της οικογενειακής ευτυχίας αξίζει να κάνεις μια προσπάθεια.

 • Πείτε της πιο συχνά στοργικά λόγια, απλώς αφήστε τα να είναι ειλικρινή, αληθινά. Απλώς μην συγκρατείτε τα τρυφερά σας συναισθήματα όσο είναι. Μην φοβάστε να σπαταλήσετε τον εαυτό σας. Η αγάπη έχει την ιδιότητα της χαράς - έδωσε μια σπίθα ζεστασιάς και σε αντάλλαγμα τη φλόγα της αγάπης. Δηλαδή, οι γυναίκες είναι πολύ ευαίσθητες στην εκδήλωση πραγματικών συναισθημάτων και ανταποκρίνονται πάντα σε αυτά ζωηρά.
 • Για τον ίδιο λόγο που η γυναίκα σας είναι πρωτίστως γυναίκα, προσφερθείτε να αναλάβει κάποιες από τις ευθύνες της. Μπορείτε να περπατήσετε με το παιδί σας ενώ κάνει τις δουλειές του σπιτιού, να αγοράσετε είδη παντοπωλείου στο δρόμο για το σπίτι από τη δουλειά, να φτιάξετε πρωινό, να καθαρίσετε το τραπέζι ή οτιδήποτε άλλο, ανάλογα με τον οικογενειακό σας τρόπο ζωής.
 • Ακούστε την κατάσταση του μυαλού της αδελφής ψυχής σας: ίσως θέλει να είναι μόνη ή, αντίθετα, δεν είστε πολύ μαζί.
 • Απλώς βάλτε τον εαυτό σας στη θέση του συζύγου πιο συχνά. Βλέποντας την κατάσταση από έξω, μπορείς να τη δεις καλά και να δεις τι δεν είδες από τη θέση σου.

Πώς να αλλάξετε μια γυναίκα;

Στον σύγχρονο κόσμο, δεν είναι ασυνήθιστο για μια γυναίκα να αναλαμβάνει ανδρικούς ρόλους: ηγείται μιας οργάνωσης, ηγείται ενός νοικοκυριού, ηγείται του συζύγου της. Πολλοί άνδρες προσπαθούν να διατηρήσουν ή να ξανακερδίσουν τα καθήκοντά τους και συχνά προκύπτουν συγκρούσεις σε αυτή τη βάση.

Επομένως, για να διατηρήσει την αρμονία στις οικογενειακές σχέσεις, το πρώτο πράγμα που χρειάζεται μια γυναίκα είναι να αλλάξει τους ρόλους της από αρσενικό σε θηλυκό.

 • Αφήστε τον άντρα σας να σας φροντίσει, όχι το αντίστροφο.
 • Επανεξετάστε τη στάση σας στο νοικοκυριό - η καθαριότητα και η άνεση στο σπίτι είναι προνόμιο μιας γυναίκας και οι επισκευές και οι ανακατατάξεις απαιτούν ανδρική δύναμη.
 • Φροντίστε τον εαυτό σας, ακόμα και όταν βρίσκεστε σε άδεια μητρότητας. Οι άντρες εμπνέονται από την ομορφιά.

Γενικά, οι γυναίκες πρέπει να μάθουν να εμπιστεύονται περισσότερο τους συζύγους τους. Αφήστε τον να συμμετέχει στην ανατροφή των παιδιών. Μην τον αμφισβητείτε, αν είναι λογικός άνθρωπος - θα αντεπεξέλθει, γιατί του έχετε εμπιστευτεί τον εαυτό σας.

Αφήστε τον να λύσει θέματα οικογενειακής ζωής και αναψυχής. Ακόμα κι αν σου φαίνεται ότι θα τα κάνει όλα λάθος. Εξάλλου, μια οικογένεια για έναν άντρα, όπως και για εσάς, είναι ένα μέρος όπου θέλετε να εκδηλωθείτε, να δημιουργήσετε κάτι νέο, να φέρετε κάτι χρήσιμο από τον εαυτό σας.

Μάθετε να κατανοείτε τη διάθεση του συντρόφου σας και μην παρεμβαίνετε στην επιθυμία του να αλλάζει μερικές φορές και να πηγαίνει για ψάρεμα.Μην αρνείστε στον εαυτό σας τα υγιή ενδιαφέροντα και τα χόμπι σας.

Η οικογένεια αποτελείται από δύο μισά, έτσι ώστε κάθε σύντροφος να αισθάνεται την πλήρη αξία και την ολοκλήρωσή του σε αυτήν.

Σφάλματα

Ένα συνηθισμένο οικογενειακό λάθος είναι η μετατόπιση της ευθύνης σε σύζυγο ή περιστάσεις. Ο σύντροφος δεν θέλει να παραδεχτεί τα λάθη του, αλλά, χειραγωγώντας, τονίζει τα λάθη του συντρόφου του.

Ας εξετάσουμε και άλλα λάθη.

 • Έλλειψη συμμόρφωσης μεταξύ των συζύγων. Εάν επιμένετε μόνοι σας - αυτό δεν θα βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος, αλλά θα αυξήσει μόνο την απόσταση μεταξύ σας.
 • Αυτοθυσία στο σύζυγο, τη δουλειά, τα παιδιά. Όταν κάποιος θυσιάζει τον εαυτό του, του δίνει την προσωρινή ικανοποίηση της ανάγκης του για αναγνώριση. Και όταν περάσει η αναγνώριση, έρχεται η δυσαρέσκεια.
 • Καθοδήγηση μόνο με υλικά κριτήρια. Αυτό το λάθος μπορεί να εκδηλωθεί τόσο σε μια συνεχή επιθυμία να κερδίσετε περισσότερα χρήματα όσο και σε συνεχείς σκέψεις για τη δουλειά, που οδηγεί σε εξασθένιση των συναισθημάτων και μια «μηχανική» στάση απέναντι στα μέλη της οικογένειας.
 • Επιβάλλοντας τη θέλησή σας στον σύντροφό σας. Ένα τέτοιο λάθος είναι μάστιγα των σύγχρονων σχέσεων, όχι μόνο στην οικογένεια. Αυτή η στάση είναι μια προσπάθεια να σβήσεις τη μοναδικότητα του συντρόφου σου, να τον ταυτίσεις με τα πρότυπά σου.
 • Εσφαλμένη αντιστροφή ρόλων: Οι άνδρες δείχνουν παθητικότητα, απαλλάσσονται από την ευθύνη για τα υλικά και πνευματικά στοιχεία της οικογενειακής ζωής, ενώ οι γυναίκες, αντίθετα, αφαιρούν αυτή την ευθύνη.

Η μονομερής λήψη σημαντικών αποφάσεων είναι και η λανθασμένη θέση όσων θεωρούν τη γνώμη τους ως τη μόνη σωστή και δεν λαμβάνουν υπόψη τη γνώμη του συντρόφου τους. Είναι πιθανό ότι η θέση ενός τέτοιου ατόμου στο διάλογο είναι να είναι στην πρώτη θέση (είναι πιο έξυπνος από όλους).

Συμβουλή ψυχολόγου

Παραπάνω ήταν συμβουλές για το πώς να βελτιώσετε τις οικογενειακές σχέσεις και τι πρέπει να κάνουν ένας άνδρας και μια γυναίκα για αυτό. Όμως η δουλειά για την ενίσχυση της οικογένειας δεν τελειώνει εκεί.Οι υγιείς σχέσεις είναι αποτέλεσμα της καθημερινής δουλειάς καθενός από τα μέλη της οικογένειας. Για όσους είναι έτοιμοι να καταβάλουν προσπάθειες για να διατηρήσουν την οικογενειακή ευτυχία, υπάρχει μια περιγραφή μιας καλής, υποστηρικτικής ατμόσφαιρας στο σπίτι και συμβουλές για τη διατήρησή της.

 • Επιτρέποντας να είναι. Αυτό το παγκόσμιο χαρακτηριστικό αφορά μια μεγάλη ποικιλία πτυχών της σχέσης μεταξύ των συζύγων. Αφήστε τον αγαπημένο σας να νιώσει και να σκέφτεται όπως θέλει, αφήστε τον να κάνει ότι ξέρει, αφήστε τον να κάνει ό,τι ξέρει. Και τότε, σε αντάλλαγμα, θα λάβετε επίσης άδεια να είστε - αυτό θα δημιουργήσει αρμονία στην οικογένειά σας.
 • Αμοιβαίος σεβασμός. Αυτό το σημείο είναι συνέχεια του προηγούμενου. Σεβαστείτε τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τις ενέργειες του συντρόφου - σε αυτό βασίζεται η σχέση στην οικογένεια και μια από τις προϋποθέσεις για τη σταθερότητά της.
 • Υποστηρίξτε ο ένας τον άλλον. Λίγη φυσική: ένα τραπέζι με σπασμένο πόδι γίνεται ασταθές και πέφτει στη μία πλευρά. Αυτή είναι και η φύση των σχέσεων: ελλείψει υποστήριξης από οποιοδήποτε υποστηρικτικό μέρος - σύζυγος ή σύζυγος - η δομή (οικογένεια) γίνεται ασταθής. Υποστηρίζοντας τον σύζυγό σας, συμβάλλετε στην ασφάλεια του σωματείου σας.
 • Ειλικρίνεια και διαφάνεια. "Το σπίτι μου είναι το κάστρο μου". Το νόημα αυτής της ρήσης δεν έγκειται μόνο στην προστασία και την υποστήριξη των μελών της οικογένειας του άλλου, αλλά και στην ευκαιρία να είστε ανοιχτοί, αληθινοί, όπως είστε. Δεν πρόκειται βέβαια για μονόπλευρη ανάγκη αποδοχής, αλλά και για την ικανότητα να αποδεχτείς την ειλικρίνεια του συντρόφου σου.
 • Μια αμοιβαία επιθυμία για ανάπτυξη σχέσεων. Η ανάπτυξη των σχέσεων ξεκινά με την αυτο-ανάπτυξη. Επομένως, οι σύζυγοι που προσπαθούν για αρμονία στην οικογένεια δεν περιμένουν να αλλάξει ο σύντροφός τους, αλλά ξεκινούν από τον εαυτό τους. Στη συνέχεια, το έτερον ήμισυ θα προσπαθήσει να συμβαδίσει μαζί του στο μονοπάτι της διαμόρφωσης των καλύτερων ιδιοτήτων στον εαυτό του.

Για τη σωστή σχέση μεταξύ συζύγων, δείτε το επόμενο βίντεο.

χωρίς σχόλια

Μόδα

η ομορφιά

σπίτι